Før vinteren

Gjør hagedammen klar for vinteren

Før vinteren

Gjør hagedammen klar for vinteren
Vann i hagen vil gi deg mye glede, men krever også sitt tilbake i form av vedlikehold. Når høsten er på hell, er det viktig å gi hagedammen en liten service før den norske vinteren setter inn.

Generelt
Det er viktig å fjerne så mye organisk avfall som mulig før isen legger seg på dammen. Løv, planterester og alger brytes ned i løpet av vinteren. Denne nedbrytningsprosessen krever oksygen. Ofte vil is legge seg som et lokk over hele overflaten og hagedammen vil da være uten mulighet for tilførsel av oksygen. Nedbrytningsprosessen vil da suge gjenværende oksygen ut av vannet og gjøre det vanskelig for fisk å overleve.

Du kan med fordel tilsette en organisk blanding som bistår nedbrytingsprosessen

Ved å ikke rense dammen skikkelig før vinteren vil og det gjenværende organiske materialet fungere som gjødsel for alger og andre uønskede planter når våren kommer igjen og temperaturen øker.

Hvordan rense dammen?

  • Bruk en egnet håv for å rense bunnen av dammen for avfall
  • Spenn et løvnett over dammen for å forhindre blader i dammen
  • Foreta et vannbytte ved å tilføre 1/3 nytt vann

Fisk
Fisk trenger oksygen for å overleve. Å tilføre oksygen til hagedammen på vinteren kan gjøres på ulike måter, men vi anbefaler å bruke en isfrihette i kombinasjon med en liten luftpumpe.

På denne åpnes et lite hull i isen som lar de giftige gassene etter nedbrytingsprosessen slippe ut gjennom, samtidig som du tilfører oksygen ved hjelp av en luftpumpe. Luftesteinen plasseres ca 10 cm under vannoverflaten i midten av isfrihetten.

I de nordligste delene av Norge, kan du med fordel kombinere en varmestav og luftpumpe. Varmestaven sørger for at du alltid har et åpent hull i dammen selv i de kaldeste områdene. I tillegg kan du behandle dammen med “Høst og vinterbehandling” fra Microbe-Lift. Dette er et produkt som har høstet stor suksess i Europa og er nå å finne i Norge.

Foring av fisk om vinteren
Dersom temperaturen i dammen holder seg over 12 grader kan du fore forsiktig med for som inneholder mye karbohydrater og lite fett. Unngå å fore fiskene dine dersom temperaturen er under 8 grader. Forsøk også å unngå vanntemperatur mellom 7 – 11 grader da fiskene ikke får nyttiggjort seg maten de spiser, men bruker fortsatt energi for å holde seg i live. Fisk slutter å spise under ca 8 grader. Bruk et egnet termometer dersom du er usikker på temperaturen i dammen.

Planter
Dersom hagedammen din er over 50 cm dyp og dine vannliljer har fått skikkelig “fotfeste” kan disse stå ute gjennom vinteren. Bruk en hagedamtang eller liknende for å få tak i de døde bladene. Tar du vannliljene inn for vinteren, skal de lagres svalt i noen få plussgrader. Enten i en bøtte med vann, eller tørt.

Andre vannplanter kan stå i dammen hvis de regnes som robuste. La visne blader være på. Flyteplanter vil dessverre dø under den norske vinteren. Man kan forsøke å overvintre disse også, men da bør man ha et akvarium med riktig temperert vann.

Utstyr
Hvis du ikke skal bruke heater i hagedammen må du gjøre følgende:
– Tøm filter for vann og rengjør filteret skikkelig
– Ta inn pumper som står i områder som vi bunnfryse
Slanger mellom filter og pumpe kan som regel ligge ute.

Lurer du på noe rundt forberedelser før vintersesongen er det bare å kontakte oss som vanlig på e-post: info@aquaworld.no eller telefon 995 99 03.

Vi ser frem til å kunne hjelpe deg.