Før Sommeren

Når det blir varmere i været, er det på tide å forberede en vårrengjøring av hagedammen. Dersom du har fisk i din hagedam skal du være oppmerksom på at fisk er delikate skapninger som er spesielt sårbare etter en lang vinter. Unngå derfor store endringer for fiskene, da dette kan forstyrre deres immunsystem. Vi skal kikke litt nærmere på hva som må gjøres for at du skal få best mulig start på en ny hagedamsesong.

Gjør hagedammen klar for sommeren
Undersøk om hagedammen har pådratt seg skader i løpet av vinteren. Is og bevegelser i hagedammen kan skade damfolien. Let derfor etter eventuelle rifter i damfolien. Finner du rift eller skader, kan dette enkelt repareres med bl.a. Super Strong Glue.

Fjern vinterutstyr 
Har du benyttet utstyr som isfrihette eller varmestav, kan disse nå rengjøres og legges vekk slik at de er klare til høst/vintersesongen.
Foreta et vannbytte. Det er viktig å få fjernet så mye blader, jord og annet avfall som har havnet i hagedammen i løpet av vinteren. Til dette arbeidet er en slamsuger fra Oase et naturlig valg. Dette avfallet brytes ned i dammen, og gjør at vannet er mindre gunstig for fiskene å trives i. Dersom du har latt fiskene overvintre i dammen, kan du fange disse forsiktig og plassere de i bøtter fylt med vannet fra dammen. Rens deretter damduken og andre gjenstander du har i dammen og bytt ut en god del av vannet.

Rengjør filteret 
Bruk helst vann fra dammen til å rengjøre filteret da du tar vare på de nyttige bakteriene som befinner seg i filteret. (Dette gjelder hvis du har benyttet filteret gjennom hele vinteren) Når du skal starte opp filteret igjen, er det lurt å bruke en filterstart.

Bytt UV pære
En UV pære varer i snitt ca 8000 timer. Det vil si at den må byttes ut årlig. En ny UV pære i riktig størrelse til din hagedam forhindrer dannelse av svevealger som fører til grønt vann.

Slipp ut fiskene
Når du skal slippe fiskene ut i hagedammen igjen, er det et par punkter som er verdt å merke seg. Unngå å bare slippe fisken rett ut i dammen, da fiskene kan bli sjokket og i verste fall dø. La heller fiskene bli i bøtte/plastpost i hagedammen et par timer. På denne måten vi temperaturen jevne seg rolig ut. Etterhvert kan du forsiktig tømme containeren med fiskene i den nyrensede hagedammen.

Det er viktig å foreta en skikkelig vårrengjøring av hagedammen. Fjerning av avfall, samt det å bruke tid og omtenksomhet når du skal slippe ut fiskene igjen er hovedpunktene.

Er du fortsatt usikker, eller sitter igjen med spørsmål, er du som alltid velkommen til å ringe oss på tlf: 995 99 034.