Publisert

Hagedam – Hvordan bygge?

Hagedam - Hvordan bygge?

Hvordan bygge hagedam

Hagedam - Hvordan bygge?

Hvordan bygge hagedam 

Hvordan bygge hagedam. Nøye planlegging sparer deg for mye hodebry senere når du skal bygge hagedam. Dette skal være en hyggelig prosess og du skal nyte hagedammen din. I artikkelen under går vi gjennom hovedpunktene når du skal bygge hagedam ved hjelp av EPDM gummifolie. Det ligger også mange gode veiledninger andre steder på nettet dersom denne ikke skulle falle i smak. Uansett hvilken veiledning du måtte gå for når du skal konstruere din hagedam, gjelder de 5 P’ene:

Prior Planning Prevents Poor Performance!

Form/plassering

Bruk en hageslange e.l. og legg den i forskjellige former der du ser for deg plasseringen. Lek litt med ulike former, men det enkle er ofte det beste. Sjekk formen fra ulike vinkler og husk utsyn fra huset ditt i forhold til plassering av dammen. Plasser dammen der du kan kose deg mest med den. Planlegger du å ha mye planter, bør dammen ha 4-6 timer sol om dagen. (Husk at jo mere sollys en hagedam får, jo større blir algeveksten og behovet for UV filter øker.) Plasserer du dammen i nærheten av trær, så pass på at blader som faller i dammen om høsten vil råtne og surne noe som vil senke PH-verdien i dammen din. Dette kan du unngå ved å bruke nett e.l. En god skimmer vil også kunne være til hjelp.

Når du vurderer ulike former/dybder på hagedam, må du også ta hensyn til jordsmonn, røtter, steiner og andre ting som kan hindre deg i å oppnå formen eller dybden du ønsker.

Unngå for ekstreme former på dammen, da dette vil hindre effektiv gjennomstrømming av vann og på den måten gjøre det vanskelig å få opp alt avfallet fra fiskene. I tillegg, kan det lett oppstå “dødsoner” der vannet står i ro og avfall hoper seg opp. Sørg også for å ha et grunt område, hvor du kan håndmate fiskene og oppnå litt nærkontakt. Hvis du er usikker på hvilken form du bør velge, kan du bare ta kontakt med oss på info@aquaworld.no. Vi har gjennomført egne kurs i hvordan designe hagedam og hjelper deg gjerne.

Størrelse på hagedam

Size matters! Det samme gjelder for hagedammer designet for Koi; stor Koi trenger stor plass. Dersom du ønsker en dam med mange fisker, kan dette også kreve stor plass. Når det er sagt, så vil plassen du har tilgjengelig ofte begrense størrelsen på dammen. Husk at en dam ofte ser litt mindre ut etter den er bygget på grunn av at man ofte pynter med planter, kantmatter, stener osv. En stor dam er lettere å vedlikeholde, da det biologiske mangfoldet oppnås lettere. I tillegg, skal det mer avfall til for å forurense. Med dette i bakhodet, er mindre dammer gjerne litt mer utsatte og sensible.

Koi er en stor og krevende fisk. De har et behov for stor plass for å kunne trives og oppnå sitt fulle potensiale. Vi anbefaler en dam som er mellom 70 cm – 2 meter på det dypeste, dersom du ønsker deg stor Koi, men dette er også avhengig av om du planlegger å la fiskene overvintre osv. Du kan lage dammen grunnere, men da bør man vurdere en heater eller andre løsninger på vinterstid. En dam med en dybde på mer enn 2 meter er selvfølgelig mulig, men jo dypere dammen er, jo vanskeligere blir det å få tak i fisken for evt. medisinering osv.

A: Fiberunderlag. Beskytter gummiduken bl.a. mot røtter og stener

B: EPDM gummifolie.

C: Kantmatte.

D: Stenfolie for å få en fin avslutning rundt kanten

 

Materiale til hagdam

Ta deg råd til å bruke fiberduk som underlag før gummiduken/gummifolien plasseres. Dette er en billig forsikring mot hull i dammen, særlig hvis det er mye stener eller røtter i jordsmonnet. Selv om EPDM duken er sterk, kan rift oppstå og det er en meget selsom affære å rive opp dammen etter den er ferdig pga. lekkasje.

Vi anbefaler at du bruker EPDM gummifolie over fiberduken. Denne type gummifolie er ekstremt slitesterk, inneholder ingen skadelige stoffer for fisk og har opptil 300% elastisitet. God garanti mot UV stråling samtidig at duken ikke blir stiv når kulda setter inn slik som rimeligere PVC duker blir, er grunner til at du kun vil finne EPDM duk hos aquaworld.no. Folien kommer i mange ulike bredder. Skulle det være nødvendig å skjøte duken, kan dette med letthet gjøres med disse produktene.

Når du nå har valgt plassering, form, dybde og materiale, er det bare å begynne å grave. Start i midten og jobb deg utover. De aller minste dammene kan en grave for hånd, men ofte vil det lønne seg å leie seg en minigraver eller sette bort hele jobben. Overskytende jord kan legges til side og brukes til å lage fossefall eller som materiale til en opphøyd kant rundt dammen. Dette er opp til deg! Ikke grav veggene i dammen for bratte, da sjansen for at de kan kollapse øker jo brattere veggene er.

Unngå for komplekse former på din hagedam og lag runde hjørner der det lar seg gjøre. Husk at vannet skal sirkulere fra utløpet til filteret ditt og ned til bunndren eller filterpumpen avhengig av hvilken løsning du velger. Det er lurt å glatte til underlaget så godt det lar seg gjøre før fiberduken legges ned, for å redusere sjansen for rift i gummiduken.

Bunndren til hagedam

 

Bunndren fungerer på samme i en hagedam som sluket i badekaret.
Bunndrenet installeres i de dypeste deler av din hagedam der avfallet samles naturlig. Her blir det sugd inn i bunndrenet og ført inn til filteret. Vi anbefaler sterkt å installere bunndren dersom du har mulighet. Dette gjør filtreringen av dammen mer effektiv og det ser “renere” ut, noe som gjør at du slipper å ha filterpumper/slanger i dammen. Har du en stor dam bør du installere flere bunndren. (Kom innom for råd). Legg så fiberduk som underlag i dammen.

Dersom du bruker flere gummiduker må de overlappes med 10 cm og dekke ca. 35 cm over kanten av hagedammen. Så kommer gummiduken. Dette er tunge saker så det lønner seg å være mange. Legg duken oppe på fiberunderlaget og forsøk å få så få rynker som mulig, hvor avfall nemlig kan samle seg. Fyll så på vann og rett ut damduken så godt du kan. Det vil aldri bli 100% rynkefritt, men vanntrykket vil også hjelpe deg når du fyller dammen. Fyll dammen til ønsket nivå. Tips: Det er meget fordelaktig å vite eksakt hvor mye vann du har i din hagedam din pga medisinering/behandling senere. For å beregne dette kan du bruke en vannmåler.

For å sikre en profesjonell avslutning på overgangen mellom gummiduk og hage, finnes det mange muligheter. Du kan legge en rad med stener rundt for å skjule kanten eller bruke spesialprodukter som f.eks:

Kokosmatte: Kan legges direkte over kanten av damfolien. Dersom kanten er bratt, kan du feste den med plastanker. Selges separat.

Nylonmatte: Legges direkte over kanten av damfolien, deretter kan du fylle jord og grus. På denne måten kan du plante rett i materialet. Plantene etablerer seg raskt og røttene får et godt feste i matten.

Stenfolie: Stenfolien som brukes til hagedam er en 0,5 mm tykk folie, som ved en spesiell prosess er belagt med naturligt fin grus.

Dette en rask guide som tar for seg hovedtrekkene ved bygging av hagedam ved hjelp av EDPM gummiduk. Det finnes strengt tatt ingen fasit, men med god planlegging og fornuftig resonnering kommer du langt. Kom gjerne innom med ditt forslag til hagedam, så ser vi på det sammen i detalj.

Her er en video fra når vi bygget en støpt hagedam der vi brukte Impermax