Er fisken syk?

Ta vare på fiskene dine 
gi de rett behandling
Åpne sår/hull
(bakterieangrep)
Større synlige
parasitter
Hvite prikker
ca 1 mm (parasitter)
Frynsete og 
blodige finner
Blottet skinn
(soppangrep)
Hvitt melkeaktig belegg
(små parasitter)
Svulster og blemmer
Væskeansamlinger
Hvit/grønt bomullsliknende
belegg (soppangrep)

Fiskesykdommer og medisiner

Dersom en eller flere fisker skulle vise tegn på sykdom så er det viktig å forsøke å stille en diagnose så tidlig som mulig. Les instruksjonene nedenfor nøye og se hvilken sykdom som er mest sannsynlig i ditt tilfelle. Hvis bare individuell fisk blir berørt, bør de behandles utenfor hagedammen for seg selv i et eget kar. I denne sammenheng vil vi påpeke at det alltid er tryggest å ha ny fisk i karantene før de slippes ut i et eksisterende hagedam. Fisk er nesten alltid bærere av forskjellige fiskesykdommer som bryter ut når forholdene er riktige, for eksempel. dårlig vannkvalitet eller større temperatursvingninger. Det er derfor viktig å sjekke pH-verdien og nitrittverdiene til vannet ofte. Ny fisk skal sakte bli vant til det nye vannet. Vær oppmerksom på om fisken blekner, gnir seg mot bunnen eller planter eller om finnene kolapser. Dette er ofte tegn på dårlig vannkvalitet eller sykdom.

Behandling for fiskesykdommer

Salt er utmerket å bruke i kombinasjon eller alene for å forebygge sykdom. Bruk imidlertid bare salt beregnet på hagedam. Den forebyggende dosen bør være 0,3%. Fisken har et naturlig saltinnhold på omtrent 0,3%, og hvis vannet har samme verdi vil det være mindre stress for fisken.

Når du medisinerer fisk, er det viktig å vite hvor mange liter vann dammen  inneholder slik at du doserer riktig.

Åpne sår/hull
(bakterieangrep)
Større synlige
parasitter
Hvite prikker
ca 1 mm (parasitter)
Frynsete og 
blodige finner
Blottet skinn
(soppangrep)
Hvitt melkeaktig belegg
(små parasitter)
Svulster og blemmer
Væskeansamlinger
Hvit/grønt bomullsliknende
belegg (soppangrep)

Gjellene
Kraftig aktivitet på gjellene er vanligvis et uttrykk for mangel på oksygen eller dårlig vannkvalitet, og her anbefaler vi et delvis vannskifte for å bytte ut større deler av vannet som innehoder høye verdier av farlige stoffer for fisken. Fortsatt sterk grad av rødhet i gjellene som ikke opphører til tross for vannskifte, kan være et symptom på en infeksjon i gjellene og behandles med Antibakterie.

Synlige parasitter
Parasitter er vanligvis lettere å oppdage. Det er to vanlige typer. Den ene er er lang smal og legger seg på gjellene til fisken. Symptomene er at fisken puster raskt og har blokkerte gjellelokk. Den andre er en rund grønnaktig gjennomsiktig parasitt. Den sitter på fisken og stikker / sager et hull i fiskens hud og der sitter den og suger blod. Den injiserer en gift som forhindrer blodet i å koagulere, giften kan være dødelig for liten fisk eller hvis en fisk har et stort antall parasitter på seg. Det er stor fare for at sårene det forårsaker kan bli angrepet av sopp eller bakterier. Behandling med medisiner mot parasitter i dammen er best, da parasitten legger egg i dammen. Det er vanligvis også nødvendig å gjenta behandlingen for å drepe de nyklekte parasittene.

Behandlingsoversikt fra Kusuri

Legg igjen en kommentar