Filterteknikk hagedam

Filterteknikk

Filterteknikk hagedam

Filter -Hvordan fungerer det, og hvilke typer fører vi
Det finnes mange ulike filter på markedet og det er lett å gå seg vill. Ved å lese denne guiden vil du forhåpentligvis får en bedre forståelse for hva et filter gjør, hvorfor det er nødvendig og litt om de ulike filtertypene. Vi har et bredt utvalg av filter her hos Aquaworld.no. Filter som passer til små dammer på noen hundre liter til de større dammene på nesten 100 000 liter. Som alltid setter vi pris på om du stikker innom butikken vår eller tar kontakt med oss dersom du har spørsmål på info@aquaworld.no

Filterteknikk
Velge riktig filter kan være en vanskelig oppgave i et marked hvor det finnes mange ulike typer. Her hos aquaworld.no vil du finne filtertyper til alle formål, enten du er nybegynner eller viderekommen i faget “Vann i hagen”. Det er viktig å vite hva filteret er kapabelt til og hvilke krav du har. Filtertypene vi fører er konstruert på litt ulike prinsipper, men fellesnevneren for alle er at de sørger for klart og rent vann så lenge de blir brukt på riktig måte. Her er en oversikt over de mest vanlige filtertypene og hvordan de fungerer.

Siever
Forfilter og Siever, eller siler på godt norsk, har som hovedoppgave å fjerne større avfall før vannet går inn i selve filteret. Siev filter består av en krummet rist av stål som har mange spor på kun 300 mikroners bredde. Disse sporene tillater vann å renne gjennom, mens grovt avfall filtreres bort til et kammer som med letthet kan tømmes. I tillegg til å filtrere vekk større avfall er Sieve filter med på å tilføre oksygen til dammen. Dette skjer når vannet presses gjennom stålristen.

Vurderer du å kjøpe beadfilter, er et sievefilter absolutt å anbefale for å forhindre at beadfilteret går tett og derfor renses med hyppige mellomrom. Våre Sieve filter med størst kapasitet er designet for å takle opptil 30 000 liter i timen. Vår minste modell takler ca 15 000 liter i timen. Sievefiltre kan både monteres gravitasjonsført eller pumpeført avhenging av type.

Beadfilter
Beadfilter er et trykkfilter med en forholdsvis ny teknologi hvor små plastikkperler brukes som filtermateriale. Fordelen med et beadfilter er at de kan takle store dammer, tar liten plass og er lette å rengjøre. Filteret kan ved hjelp av et ventilhåndtak, spyles rent med noen få grep uten at du trenger å bli skitten på hendene. Bør kombineres med en kraftig filterpumpe som takler renseprosessen. Beadfilter inneholder mange tusen av plastperler som vannet presses gjennom for mekanisk filtrering.

I tillegg har disse plastperlene meget stor overflate. Dersom nok oksygen er tilstede vil denne overflaten etterhvert blir dekket av biofilm. Da vil beadfilteret også fungere som et biologisk filter som bryter ned ammoniakk til nitrit og deretter nitrat. Et godt sievefilter er en nødvendighet dersom du velger et beadfilter. Relativt små filter med lite “footprint” som er egnet for store dammer/mye fisk.

Trykkfilter/Bøttefilter
En populær filtertype som er lett å skjule. Vannet pumpes inn i filteret som er forseglet med en kraftig O-ring. Vann blir så presset gjennom filteret bestående av ulike grader av forskjellig filtermatter/filtermedie. De vanligste filtermaterialene er forskjellig type skumgummi, bioballer og Kaldnes K1.

Filtrene har også innebygd UV filter. Alt du trenger i en kompakt pakke for små/middels dammer. Fordelen med trykkfiltre er at de kan graves ned og dermed være lite synlig.

En komplett filterløsning virker på tre måter

Det renser vannet mekanisk
Nær sagt alle filter renser vannet mekanisk. Det vil si at vannet presses gjennom filtermateriale som har som oppgave å fange avfall. Filtermatter, eller japanmatter ble ofte brukt tidligere. Nå er det mer høykvalitets skumgummi og Kaldnes K1/K3 som blir brukt. Man kan si at et mekanisk filter siler vannet akkurat som når når du siler gruten fra kaffen. En svakhet med filter som kun er mekaniske er at de ikke bryter ned avfallet. De fanger det, og der blir det liggende til du renser filteret. De mer avanserte filterne har biologisk filtrering i tillegg til det mekaniske.

Bryter ned avfallsstoffer på en biologisk måte
Biologisk filtrering er en nødvendighet i dammer med fisk i. Biologisk filtrering fungerer på den måten at gode bakterier i godt modnet filtermateriale bryter ned giftig ammoniakk som fisken bl.a. produserer. Dette brytes ned til Nitrit og deretter til nitrat som plantene nyttegjør seg av. Dette kalles nitrogensyklusen. En forutsetning for at bakteriene som bryter ned avfallstoffene skal være effektive er at de har rikelig tilgang til oksygen i tillegg til et sted å være. Det finnes spesialdesignet filtermateriale hvor bakteriene trives som best. Dette kan være for eksempel bioballer eller den mer avanserte K1 som er en norsk oppfinnelse. K1 et et filtermateriale som består av fire kammer hvor vannet kan stå stille i pga den sterke vannhinnen. Våre Hozelockfiltre benytter seg bl.a. av Kaldnes teknologien.

UV filter som fjerner svevealger
Ultrafiolette stråler (UV-C) er en velprøvd metode for å eliminere skadelige mikroorganismer i vann. Kortbølget UV-C lys dreper mange organismer som finns vann, forutsatt at de er utsatt for tilstrekkelig lang eksponeringstid og dose. Svevealger klumpes sammen og kan deretter filtreres ut ved hjelp av av mekanisk filtrering. Dette fører igjen til at vannet blir klart. Som en tommelfingerregel trenger man 10 Watt UV per 4500 liter vann.

UV-filter består av et kammer der lampen sitter omgitt av kvartsglass. Det er viktig at dette glasset er av god kvalitet og at det rengjøres regelmessig for å la lyset passere uhindret. Filterpumpen pumper vannet forbi UV-C lyset. For best resultat skal UV-C lyset stå på konstant (24 timer / dag) i løpet av sesongen og skiftes hvert år da lampen varer ca 7000 timer og mister sin effektivitet etterhvert.

Følgende faktorer påvirker effektiviteten av UV-filter:
Størrelsen på organismen. Størrelsen er direkte proporsjonal med hvor mye UV-C kreves for å uskadeliggjøre organismen. UV lampens styrke. En svært sterk UV lampe kan tillate høyere sirkulasjon av vann, for jo høyere styrken av UV pæren er, jo kortere trenger ekponeringstiden å være. Husk å skru av strømmen ved enhver behandling av UV pærer da direkte eksponering kan skade synet ditt.

Til slutt
Skal du oppnå suksess med din hagedam anbefaler vi at du kjøper en komplett filterløsning som sørger for mekanisk, biologisk og UV filtrering. Det mekaniske filteret fjerner større avfall før det råtner og omdannes til ammoniakk. Det biologiske filteret konverterer det som er igjen av giftig avfall til næringsstoffer til plantene. UV filteret forhindrer opphoping av algevekst i dammen din.